Bankkonto och sparkonto


När man talar om bankkonton så finns det huvudsakligen två olika typer av konton för privatpersoner. Man kan öppna ett bankkonto och ett sparkonto. De allra flesta ser till att ha både spar- och bankkonto. Om man lär sig att använda dessa på rätt sätt så kan man bygga upp ett sparkapital med en helt vanlig inkomst.

För att detta ska fungera så är det viktigt att man tänker och planerar långsiktigt och på rätt sätt, och att man lätt kommer åt sina konton via nätet även då bankkontoret är stängt. Det är givetvis bra om man kan få rådgivning från sin bank om hur man kan använda dessa konton på rätt sätt för att undvika minus och samtidigt bygga upp ett fint sparkapital.

Bankkonto

Ett bankkonto är ett konto som en bank kan öppna för att ta emot pengar som ges av kunderna som lån. Den vanligaste typen av bankkonto är det som fungerar som ett lönekonto eller transaktionskonto. Pengarna kommer automatiskt in på kontot varje månad och sedan har man tillgång till dessa genom kreditkort, vanliga uttag, och via sin internetbank. I och med att pengarna på den här typen av bankkonto ständigt rör på sig så får man ingen nämnvärd ränta som kan göra att pengarna växer. Syftet med ett bankkonto är snarare att förenkla hanteringen av kontanter så att man alltid har tillgång till sina pengar, och så att det blir enkelt att ta emot och göra betalningar.

Sparkonto

Om man vill spara pengar så kan man öppna ett sparkonto. Det här kontot skiljer sig en hel del från transaktionskontot eftersom tanken med det inte är att pengarna ska kunna röra på sig hursomhelst. Därför kopplar man inte kreditkort till ett sparkonto. Det ska inte kosta något att öppna ett sparkonto, och eftersom pengarna ligger still under längre perioder så får man ränta av banken. Det här är ingen större ränta och det finns bättre sätt att investera pengar om man vill att de ska växa fort. Ett sparkonto kan dock vara en utmärkt lösning för att skapa en buffert på mindre belopp för att täcka för oväntade utgifter.

Ett sparkapital

Alla borde skapa ett sparkapital. Det spelar ingen roll om man inte kan avvara mer än 50 kronor per månad i detta syfte. Huvudsaken är att man verkligen överför dessa pengar från sitt vanliga bankkonto till sitt sparkonto. Med tiden så blir det till en fin sparbuffert som kan täcka för oväntade utgifter som akuta tandläkarbesök eller då man gärna vill köpa en dyrare apparat som till exempel en ny stereo. När man sparar pengar på ett sparkonto så får man även chansen att lägga upp en vettig budget för sin ekonomi och detta kan påverka vardagsekonomin på ett mycket positivt sätt.

Smidiga lösningar

För att det ska bli lätt att hantera sitt bankkonto och sparkonto så bör man ha tillgång till dessa via internet. När lönen kommer så kan man genast logga in och se till att överföra det belopp som man bestämt sig för att spara till sitt sparkonto. Om man är envis med detta så kommer man att lyckas med att spara pengar. Det bör också finnas gott om rådgivning från bankens sida, både online och lokalt på bankkontoret, så att man kan få individuellt anpassade tips för att främja sin privatekonomi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>