Bostadslån & bolån


Även om man har sparat pengar sedan barnsben så kan det vara svårt att få råd med en bostad utan att behöva ta lån. Idag tar de allra flesta svenskarna bostadslån för att kunna köpa ett hus eller en lägenhet. Att köpa och äga sin egen bostad är ett smidigt sätt att få bo som man vill och samtidigt göra en investering för framtiden.

Med ett bolån så betalar man ju på sätt och vis till sig själv istället för att lägga tusenlappar på hyra varje månad. Om man har råd med ett lån så kan det många gånger vara både bättre och billigare att betala månadsavgifter och räntor för sitt bolån än att välja att bo i en hyresrätt. Varje fall är unikt och det är viktigt att man får ordentlig rådgivning innan man beslutar sig för att låna pengar till en egen bostad eller till den mark man funderar på att köpa.

Förklaring av bottenlån och topplån

Ett bostadslån består av två delar – bottenlån och topplån. Bottenlånet är den största delen av lånet och den del av lånet som har den lägsta räntan. Bottenlånet får enligt svensk lag ligga på maximalt 85% av bostadens totala värde.

Om man har resten av pengarna som kontantinsats så behöver man inte ta ett topplån vilket alltid rekommenderas. Topplånet består av de pengar som fattas då man har tagit bottenlånet och detta lån är alltid dyrare vilket gör att man måste vara mycket noga med att se till att man verkligen har råd med det. Anledningen till att topplånet är dyrare är att det inte har någon säkerhet. Bottenlånet har ju nämligen själva bostaden som säkerhet för de pengar som man lånar.

Krav för att få ta bostadslån

I Sverige så ska man vara minst 18 år gammal för att kunna ta ett bolån (bottenlån), men det finns givetvis många fler krav som är viktiga att uppfylla. Kreditgivaren kommer att ta en titt på ens personliga ekonomiska status, och eftersom den här typen av lån oftast är stora så måste man ha en fast inkomst och i de flesta fall vara utan betalningsanmärkningar (även om det faktiskt finns aktörer som beviljar bostadslån trots betalningsanmärkningar). Det finns tjänster för den som har haft problem med sin privatekonomi och som behöver hjälp med att sanera lån för att återigen bli aktuell för ett bolån, men det här kan ta tid och det kräver att man verkligen har en regelbunden inkomst och ordnade förhållanden.

Kraven för privatlån (topplån) kan givetvis variera beroende på vilken kreditgivare som man vänder sig till. Idag finns det alternativ till de traditionella bankerna och detta ger nya möjligheter. Ett gott tips kan vara att vända sig till en kreditgivare som kan göra en jämförelse och plocka fram det bästa privatlånet utefter de förutsättningar som man har.

Innan du börjar leta bostad

Det är inte så att man kan låna obegränsat med pengar, och därför så måste man först och främst ta reda på hur mycket man kan tänkas få låna av banken. Man kan ansöka om det som kallas för ett lånelöfte från den bank eller kreditgivare som man vill låna från. Med ett lånelöfte så vet man på ett ungefär vilken prisbild som är aktuell och det gör det lättare att leta efter bostad samt att komma överens med säljaren. Om man sedan finner en bostad till ett lägre pris än det belopp som man kan låna så spelar det ingen roll. Lånelöftet är inte bindande utan snarare en fingervisning om vilken storlek på bostadslån som man kan tänkas få.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>