Det finns förslag från regeringen som innebär att det skulle bli både enklare och framförallt mycket billigare att byta bank för sina bolån i framtiden än vad det är idag. I nuläget har de svenska bankerna möjlighet att ta ut en relativt stor summa pengar i ersättning av låntagare som vill säga upp sina bundna lån tidigare än vad parterna kommit överens om från början.

Dagens tips: Sugen på att låna pengar till bostad? ICA Banken erbjuder förmånliga bolån!

Men den metod som bankerna idag använder för att räkna ut hur mycket det kommer att kosta för en bankkund att säga upp ett bolån gör att priset blir alldeles för högt enligt många. Därför funderar nu Regeringen på att ta fram nya regler som gagnar kunderna, och som kommer göra att bolånekunder i framtiden får lättare att byta bank för sina bolån. Regeländringen kommer i korthet att gå ut på att man tar fram en ny uträkningsmodell. Regeringen menar att en sådan ny modell kommer att ge en mer rättvis ersättning till banken för bostadslån som sägs upp i förtid.

Byte till bostadsobligationsränta

Kan bli billigare att lösa bostadslån i förtid

Regeringens förslag för att det kan bli billigare att lösa bostadslån i förtid.Bild Sardaka via wikimedia.org

Det som kommer att göra att det blir billigare att lösa ett bostadslån i förtid är enligt SvD Näringsliv de nya reglerna som tagits fram. Det innebär att den jämförelseränta som idag används när en bolånekund vill lösa ett bolån, alltså stadsobligationsräntan, kommer att bytas ut mot en bostadsobligationsränta.

Bostadsobligationsräntan ligger vanligtvis betydligt närmare bolånetagarens bolåneränta än vad stadsobligationsräntan gör och det är mellanskillnaden mellan bostadsobligationsräntan och stadsobligationsräntan som låntagaren tidigare fått betala när han eller hon velat lösa ett bolån i förtid. Vill du läsa mer om bostadslån? Klicka här!

Nya regler kan göra tio tusentals kronor i skillnad

Med de gamla reglerna har det kostat ungefär 31,000 kronor att lösa en lånad summa på 1 miljon kronor, en räntesats på 3,5 % och med bindningstid på två år. Med de nya reglerna skulle ett lån med exakt samma förutsättningar istället endast kosta 11,000 kronor att lösa. Det skulle alltså bli väsentligt mycket billigare att lösa ett bolån i förtid med de nya regler som regeringen förslagit.

Artikeln skriven 2013-06-25

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>