Det finns flera miljoner människor i Sverige som har lånat pengar genom bostadslån för att kunna köpa sitt eget boende. Bostadslånet är för väldigt många det största lånet som man någonsin tar under sin livstid, och därför är det något förvånande att väldigt många struntar i att pruta på sin bolåneränta.

Ny statistik som Avanza Bank har tagit fram i egen undersökning visar att ungefär 50 % av de svenska bolånstagarna fortfarande aldrig har förhandlat med sin bank om sin bolåneränta. Samtidigt kan man läsa i tidningarna om att svenska storbanker för vinster på flera miljarder kronor varje år, pengar som kanske hade passat bättre i låntagarnas fickor eller åtminstone på låntagarnas bankkonton .

Mycket pengar att spara med lägre ränta

Genom att göra en enkel överslagskalkyl så kan man snabbt och lätt räkna ut att det finns mycket pengar att spara för den som försöker förhandla ner sin bolåneränta. Den som har 1,500,000 kronor i bostadslån till en ränta av 4 % betalar 60,000 kronor i räntor till banken varje år. Genom att pruta ner bolåneräntan till runt 3,5 % så kommer samma person istället bara att behöva betala 52,500 kronor per och alltså kunna spara 7,500 kronor per år. Det sägs att tid är pengar, och det kan alltså vara värt att lägga några få timmar på att prata med sin bank för att spara en hyfsat stor summa pengar.

Så gör du för att sänka dina räntekostnader

Lägre ränta på bolånet ger mer pengar i plånboken.

Genom att pruta på ditt bolån och få ner räntan kan du spara väldigt mycket pengar. Bild: 2bgr8 via wikimedia.org

Det finns några enkla riktlinjer som kan vara bra att följa för dig som inte du ska gå till väga för att förhandla ner räntan. Det första man bör göra när man vill pruta ner sin ränta är att kontakta banken och boka in en tid med en banktjänsteman. När du kommer till mötet bör du ganska snabbt låta din bank veta att du inte har några problem att byta bank om du får en lägre räntesats på ditt bolån någon annanstans. Var påläst om andra bankers listräntor och sätt press på din bank.

Du bör på samma gång påpeka alla de positiva aspekter som gör dig själv och ditt hushåll till en bra och stabil bolånekund hos banken. Exempel på sådana saker skulle kunna vara stabil ekonomi, kontinuerligt pensionssparande, fast arbete och så vidare. När du lyckats förhandla ner ditt lån till en räntesats som du är nöjd med, var då noga med att få ett skriftligt kontrakt på att din bolåneränta ska sänkas.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>