Oerhört många svenskar lånar varje år pengar i form av bolån, privatlån, snabblån eller andra former av SMS-lån. Vad många dock inte vet om är att dem faktiskt kan spara tusentals kronor varje år genom att göra avdrag för sina ränteinbetalningar till banken hos skatteverket i sin deklaration.

Tips för läsare: Sugen på att låna pengar?
Låna upp till 50,000 hos L’easy eller vänd dig till Cash2you för att låna 15,000 kronor!

Förvisso brukar många banker automatiskt rapportera in sådana uppgifter till skatteverket, speciellt för större lån som exempelvis bostadslån, men det kan ändå vara en god idé att dubbelkontrollera att alla siffror i deklarationen stämmer innan man skickar iväg ett SMS för att bekräfta sin deklaration, eller innan man deklarerar på nätet. Genom att se till att göra rätt avdrag för ränteinbetalningar av lån kan man spara väldigt mycket pengar.

Så mycket avdrag kan du göra – spara på dina lån

Dra av ränta på dina lån i deklarationen till skatteverket

Dra av ränta på dina lån i deklarationen till skatteverket och spara pengar. Bild: skatteverket.se

Beroende på hur mycket ränta du betalat in under året så kan du dra av olika mycket på dina lån. Alla svenska privatpersoner har rätt att göra avdrag för räntan på sina lån, under förutsättningen att man har betalat in så pass mycket pengar i skatt att avdraget täcks. Man får göra avdrag för 30 % av ränteinbetalningar på upp till 100,000 kronor. Alla pengar man betalat in i ränta över 100,000 får man dra av med 21 %.

Om vi exempelvis räknar på att man under året har betalat 80,000 kronor i skatt samtidigt som man har gjort ränteinbetalningar till banken på 40,000 kronor så kan man få tillbaka hela 12,000 kronor av skatteverket (alltså 30 % av ränteinbetalningarna på 40,000 kronor).

Dessa lån kan du göra avdrag för

Du kan göra avdrag för i stort sett vilka lån du vill utom CSN-lån. Det är alltså okej att göra avdrag för dina bostadslån, dina privatlån, dina konsumtionslån eller dina snabblån (SMS-lån, mikrolån, internetlån etc). Värt att nämna är också att du måste skicka in din deklaration i tid. Om du glömmer att skicka in deklarationen till skatteverket kan det svida rejält i plånboken. Den som skickar in sin deklaration försent kan räkna med straffavgifter på 1,000 kronor redan första gången man glömmer att skicka in den.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>