Flera stora banker, bland annat SEB och SBAB har sålt vidare uppgifter om de personer som bankerna nekat bostadslån till andra mindre bolåneinstitut. De mindre bolåneinstituten tar ofta mycket högre ränta för sina bostadslån, och det är inte ovanligt att kunder som väljer att låna pengar hos små bolåneinstitut tvingas betala dubbelt så hög ränta som de skulle gjort om de fått lån hos en storbank.  Detta enligt en artikel som tidningen SVD publicerade i början av April 2013.


Flera mindre bolångivare som bland annat Bluestep var under våren 2013 ute och besökte flera större banker för att erbjuda dem samarbete enligt SVD. Bluestep ville storbankerna möjligheten att tjäna pengar även på privatpersoner som storbankerna nekat lån genom att sälja vidare kontaktinformation om privatpersonerna till Bluestep när de fått avslag på sina låneansökningar.

Icke kreditvärdiga kunder får betala högre ränta

Detta betyder alltså att storbankerna har sålt vidare information kring bolånekunder som storbankerna inte ansett har haft tillräckligt hög kreditförmåga, till mindre bolåneinstitut vars bolåneräntor ofta ligger på betydligt högre nivåer än storbankernas. Ett sådant samarbete kan inte anses vara något annat än omoraliskt, och många kritiska röster har under våren och sommaren höjts mot storbankerna.

Bankerna SBAB & Bluestep har samarbetat i flera år

Bluestep har köpt information från storbanker angående bolånekunder

Bluestep köpte information om ratade bolånekunder från bland annat SBAB samt SEB. Bluestep anser att dem hjälper kunder att låna pengar som annars skulle få svårt att få lån Bild: Bluestep.se

SvD säger sig ha dokument som visar att SBAB är samarbetspartner med bolåneinstitutet Bluestep sedan flera år tillbaka. Även SEB har tecknat avtal om samarbete med Bluestep och detta är något som Claes Eliasson, presschef på SEB:s kontorsrörelse bekräftat för SVD.

Även andra banker har fått erbjudande om samarbete med Bluestep men ska enligt uppgifter ha tackat nej till detta. Rickard Josefson som är VD på Länsförsäkringar uppger att dem fått förfrågning om liknande samarbete men tackat nej. Även Henrik Westman som är presschef på Handelsbanken säger att dem aldrig skulle gå med på ett sådant samarbete.

Trots att många är kritiska till samarbetet så skrev Rolf Stub som är VD på bolåneinsitutet Bluestep enligt SvD i ett e-postmeddelande att Blestep är specialister på att hjälpa personer som inte kan få bostadslån genom de så kallade traditionella långivarna och att dem den höga räntan till trots snarare hjälper fler än 17,000 svenska hushåll att få bostadslån som dem annars inte skulle kunna fått.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>