I stort sett varje svensk har eller kommer att ta ett lån i livet. Samhället är uppbyggt på ett sätt som gör att lånandet är del av vardagen. För att klara av studier tas CSN-lån, bilinköpet finansieras med ett billån och huset av ett huslån. Därutöver kan det komma perioder då man har behov av mindre lån som privatlån eller snabblån.  Oavsett vad det handlar om för lån så kan man tänka på följande tre punkter för att få så bra avtal som möjligt.

Lånebeloppet

Det första man bör fundera över är hur mycket man behöver låna. Det är väldigt lätt att lockas till större lån än vad man behöver. Detta både av reklamen och kontakt med låneinstituten. Därför är det bra att själv tänka efter vad man behöver för summa innan kontakt tas.

Effektiva räntan

Den effektiva räntan speglar hur mycket man kommer att behöva betala i avgifter och räntor under ett år. Det är alltså denna ränta man ska jämföra och inte den räntesats som anges som ”lockränta”.

Bättre ränta än avgifter

Även om två lån har exakt samma effektiva ränta så kan ena vara biligare. Det är nämligen bättre att ha ett lån med hög ränta och låga avgifter än höga avgifter och låga räntor. Detta gäller då främst snabblån och mindre privatlån(Läs mer om privatlån). Orsaken är att man får dra av en del på räntan i kommande års deklaration. Däremot får man inte dra av något för avgifterna.

Dessa punkter var tagna från sidan privatlån.nu som presenterar en hel del matnyttigt gällande olika låneformer. Detta oavsett om man är ute efter bolån, privatlån eller så kallade snabblån. Så oavsett vilket lån du behöver ta, låna lite med låg effektiv ränta och med låga avgifter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>